Buiten spelen! kinderen in Rotterdam op wormensafari.

Honderdvijftig kinderen van basisschool de Bijberg hebben vrijdagmiddag in het Rotterdamse Vroesenpark een poging gedaan om het eerste Nederlandse record ‘regenwormen lokken’ te vestigen. Het is een initiatief van Natuurmonumenten om kinderen terug te brengen naar de natuur, ook al wonen ze in de stad.De scholieren stampten en sprongen de wormen enthousiast uit de grond. Een jury van boswachters hield goed in de gaten of alles wel diervriendelijk verliep. Eerder deze week gaven de boswachters op de school al uitleg over de goede manier om een worm uit de grond te krijgen. En dat werkte, want de scholieren haalden binnen een half uur 415 regenwormen tevoorschijn. Rtv Rijnmond was er bij en deed verslaglegging. (zie filmpje rechts)

Regenwormen weetjes
Wist je dat er wel 670 verschillende soorten regenwormen zijn in de wereld? Ze graven tunnels in de grond. Als de grond gaat trillen, kruipen ze er snel uit. Dat komt omdat de wormen dan denken dat er mollen in de buurt zijn die wormen eten. Sommige vogels doen dit na en trappelen met hun voeten op de grond. Zo dansen ze de wormen naar boven om vervolgens op te peuzelen!

Wist je dat er alleen al in een voetbalveld ongeveer 625 kilo regenwormen in de grond zitten? En die poepen wel 30.000 kilo wormenpoep per jaar.

Probeer het zelf Je kunt het ook zelf proberen in je tuin, het park in de buurt of op je voetbalveld. Hoeveel regenwormen kun jij uit de grond dansen?

Een bezoek aan het park is ook leuk als het regent. Kinderen stampen in de plassen of proeven de regen. Regenwormen zijn dol op een bui. ‘Die laten zich zien als je het trucje weet om ze te lokken’, meent René Terhorst, bedenker van OERRR bij Natuurmonumenten.  Natuurmonumenten hoopt dat uiteindelijk alle 3,6 miljoen Nederlandse kinderen meedoen aan OERRR. Meedoen is kosteloos. Bedrijven en volwassenen kunnen het project steunen met een donatie. ‘Wij willen ouders inspireren om kinderen weer het buitengevoel te geven. Ongeacht of ze in de stad of op het plattenland wonen’, aldus Terhorst. ‘Buitenspelen helpt kinderen gezond te blijven.’

Uitgegeven: 10 november 2012

Laatste Tweets

Nieuws

 • 26 januari 2013

  “Moord op de honingbij” actuele documentaire – Zembla

  Actuele documentaire In maart 2011 liet Zembla in ‘Moord op de honingbij’ zien dat het gebruik van bepaalde insecticiden …

  Lees verder
  23 januari 2013

  Mens centraal in zijn omgeving! nieuwe kijk op inrichten openbare ruimte.

  Het is tijd voor een nieuwe manier van ontwerpen van onze omgeving. Uitgangspunt daarbij is een prettige sfeer voor …

  Lees verder
  28 december 2012

  Onze grond is waardevol!

  Bekijk dit filmpje eens dat gaat over de waarde van onze bodem, onze grond.

  Lees verder
 • 9 november 2012

  Groeien met Groen nu ook online met eigen website en op Facebook!

  Groeien met Groen, het platform om de meerwaarde van groen in onze leefomgeving onder de aandacht te brengen, is …

  Lees verder
Deel via Facebook Deel via Twitter