Milieu en Energie

Klimaatverandering is hét milieuonderwerp van dit moment. Oorzaken, gevolgen en maatregelen wordt breed uitgemeten in de media. Dat een veranderend klimaat ook gevolgen heeft voor Nederlandse steden, staat vast.

Naast problemen met de waterhuishouding speelt ook de warmte steden parten. Steden warmen sneller op dan minder dicht bebouwde gebieden, omdat steen veel hitte opneemt. Bebouwing creëert bovendien een beschutte omgeving waardoor het moeilijker wordt om de opgebouwde warmte kwijt te raken.

Groen maakt stad klimaatbestendiger

De ruimtelijk inrichting kan helpen bij het oplossen van de hitteproblematiek. Groene maatregelen spelen ook een rol. Groen verlaagt de temperatuur in de stad; oppervlakken met planten warmen minder snel op en houden minder warmte vast. Waterdamp vanuit planten koelt de lucht. Bovendien hebben Groene daken een koude- en warmte-isolerende werking. Dit zorgt voor een beter
binnenklimaat en de besparing op verwarming of airconditioning heeft een positieve effect op de stedelijke CO2 uitstoot. Zoals planten dat zelf ook al hebben, aangezien ze CO2 binden.

Laatste Tweets

Facebook - Groeien met groen Twitter - Groeien met groen